Заговорихме се за сезонните продукти и как трябва да бъдат безмилостно експлоатирани, докато ги има, а кухнята може до голяма степен да бъде подчинена на плодове и зеленчуци, които са в сезона си. В момента на почти всички пазари могат да се открият малини, боровинки и френско грозде.
Всеки път, когато ги видя, се сещам за чийзкейк - един толкова прост и същевременно изключително вкусен десерт. Тайната в приготвянето му са преди всичко добрите продукти и вниманието в детайлите.
Ето и моето предложение:

- 300 гр. ронливи бисквити
- 100 гр. масло, разтопено
- 500 гр. боровинки
- 225 гр. пудра захар
- сок и настъргана кора от 2 лайма
- 500 гр. крема сирене или рикота
- 500 мл.сметана за готвене
- 4 ч.л. желатин на прах
Начин на приготвяне:
- Загряваме фурната до 180 градуса. Слагаме лист хартия за печене на дъното на кръгла тавичка с диаметър приблизително 25 см. Натрошаваме бисквитите на ситно с блендер или на ръка, слагаме ги в купа и разбъркваме с разтопеното масло. Полагаме трохите в равномерен слой на дъното на тавичката, притискаме ги хубаво и печем в продължение на 10 мин. Основата трябва да е леко запечена отгоре, но свежа. Изваждаме от фурната и охлаждаме.
- Слагаме една трета от боровинките в тиган с 3 супени лъжици вода, 175 гр. захар и кората от 1 лайм. Готвим за 2 минути или докато плодове просто започнат да се разпукват. Махаме от огъня и охлаждаме. Прецеждаме сока в тигана и отделяме на странa плодовете.
- А сега пълнежа. Смесваме крема сиренето и сметаната с останалата захар, настърганата кора и всичкия лимонов сок. Разбъръркваме енергично сместа, докато стане гладка. Поръсваме желатина в съд с 3 супени лъжици студена вода. Оставяме, докато сместа стане подобна на гъба, след това разтваряме в съд с вода на тих огън. Разбиваме малко от кремообразната смес с желатина, след което изливаме в останалата част от сместа. Бъркаме всичко заедно, докато сместа стане хомогенна.
- Вземаме охладените, сварени плодове и ги добавяме внимателно и леко в пълнежа. Нанасяме с лъжица върху бисквитената основа и охлаждаме в хладилник в продължение на поне 4 часа.
- Междувременно загряваме сокът от сготвените плодове и готвим в продължение на 2-3 минути, докато леко се сиропира и сгъсти. Разбъркваме се в останалите сурови плодове и оставяме да се охлади. Изваждаме охладения чийзкейк и внимателно го поставяме в поднос. Заливаме със сиропа с плодове и сервираме.
zvu4i dobre, tezi dni 6te go probvam samo 4e s malko promeni
ОтговорИзтриване